Activitat escolar en línia

El joc i els joguets ens conviden a fer un munt de coses: moure’ns, relacionar-nos, tafanejar, aprendre, explorar, i són un instrument molt valuós per al desenvolupament social i cognitiu de la mainada. Però no tots els joguets són innocents, perquè mentre juguem també aprenem valors i models de comportament basats en estereotips que només generen desigualtats.

Us convidem a descobrir amb mirada de gènere el sexisme amagat rere molts joguets i a transformar-lo per crear, a través del joc, un espai d’igualtat i respecte a la diversitat.

Materials per al professorat

L’activitat s’ha plantejat com a visita virtual pel món dels joguets amb perspectiva de gènere. En aquest mateix àmbit, trobaràs un dossier teòric descarregable amb recursos per tal d’acompanyar l’alumnat durant l’activitat i per poder seguir treballant després a classe.

L’activitat pot ser realitzada individualment, en grups o tot el grup classe conjuntament; només cal seguir els àmbits desplegables del web.

En el primer, trobaràs diversos materials per descarregar i treballar a l’aula, incloent-hi les ulleres liles, imprescindibles per iniciar la visita, i el glossari. En aquest àmbit també hi ha l’equip per investigar. Aquesta activitat es pot realitzar tant durant com un cop acabada la visita virtual.

En els següents àmbits, trobem un qüestionari després de cada vídeo per tal que l’alumnat fixi els conceptes presentats.

Finalment, proposem una activitat per seguir treballant des de casa; agrairíem, doncs, la teva ajuda per tal de fer-la arribar a les famílies.

Ens interessa molt la teva opinió. Per aquest motiu, seria molt útil per a nosaltres si poguessis respondre a aquesta enquesta.

Us convidem a visitar el museu amb unes altres ulleres. Unes ulleres liles per mirar el món amb una mirada més crítica que us ajudi a qüestionar el sexisme present en molts joguets i a reflexionar-hi.

Al llarg d’aquest recorregut pel món del joc i el joguet, necessitareu:

Espai privat: espai de la cura, de la família, de la responsabilitat, de la maternitat… Conceptes que molt probablement heu associat a una tipologia de joguets i a un color. Sabeu el perquè? Tot seguit ho descobrirem!

Quiz espai privat

Espai públic: llibertat, aventura, córrer, explorar… Conceptes que molt probablement heu associat a una tipologia de joguets i a un color. Sabeu el perquè? Tot seguit ho descobrirem!

Quiz espai públic

Demostra les teves habilitats per detectar el sexisme.

Quiz Jocs i joguets amb ulleres liles

La família és un agent clau en el procés educatiu de la mainada, però també pot ser clau a l’hora d’evitar que nens i nenes reprodueixin de forma automàtica el que veuen al seu voltant.

L’àmbit familiar pot contribuir en aquest procés de descobriment de l’àmplia gamma de jocs i joguets que es poden oferir a les criatures, sense judicis negatius o incentius, i fer entendre que no hi ha joguets per a nens o per a nenes, sinó per a persones.

La tasca, doncs, segueix a casa!

Quiz Jocs i joguets amb ulleres liles

indika