Activitat escolar en línia

Joguets associats a l’espai privat

En molts joguets sobre la vida familiar, es convida les nenes a:
Dedicar-se a cuidar a qui té al voltant: fills i filles i parella.
Dedicar-se a una mateixa i a créixer professionalment.
Dedicar-se a aprendre un ofici relacionat amb l’enginyeria.

Correcte!

Un dels aspectes que critiquem en aquesta visita és que les nenes tenen molts més exemples per esdevenir en un futur mares que no pas dones amb estudis i una professió. Quantes mares coneixes del teu entorn que també tenen un ofici?

Incorrecte!

Un dels aspectes que critiquem en aquesta visita és que les nenes tenen molts més exemples per esdevenir en un futur mares que no pas dones amb estudis i una professió. Quantes mares coneixes del teu entorn que també tenen un ofici?

Quins són els joguets enfocats a aprendre les tasques de la llar i de la cura?
La bicicleta i els jocs de construcció.
Jocs de màgia, joguets d’animals i superherois.
Nines, tocadors amb maquillatge i cuinetes.

Correcte!

Són activitats que s’han associat a la feminitat i que tenen a veure amb l’espai familiar.

Incorrecte!

Tot i que segurament hauràs vist alguna bicicleta de color rosa amb una cadireta per posar-hi una nina, anant amb bicicleta o jugant a construccions aprens altres habilitats. Quines?

Qui juga majoritàriament amb les nines que són com nadons?
Nens i nenes.
Sobretot nenes.
Sobretot nens.

Correcte!

Les nenes són convidades, a través del joc, a aprendre el seu paper de “bones mares”.

Incorrecte!

Seria fantàstic que s’animés els nens a jugar a nines i a aprendre el valor de les cures. Però sabem que encara falta molt camí per recórrer. Generalment es convida els nens a desenvolupar aspectes relacionats amb la masculinitat, com ara l’autoritat, les lluites o la competitivitat.

Per què hi juguen més les nenes que els nens?
Perquè a les nenes els agrada més cuidar.
Perquè els nens no en saben, d’aquestes coses.
Per la influència dels estereotips de gènere.

Correcte!

Els estereotips són idees que estableixen i condicionen com s’han de comportar nens i nenes. Tot allò relacionat amb la cura de les altres persones i, per tant, cuidar un nadó o fer de mare, està estretament relacionat amb la dona. Quan una nena juga amb nines està aprenent a fer de mare perquè és el que la societat ha dissenyat per a ella.

Incorrecte!

No a totes les nenes els agrada cuidar, tot i que la societat així ho digui. I, per altra banda, hi ha molts nens als quals sí que els agrada, però l’estereotip masculí diu que els homes no hi tenen traça i que no estan preparats per assumir aquestes tasques. Per tant, el que cal fer és trencar tots aquests estereotips!

Quins valors s’aprenen jugant amb nines?
Els valors de la cura i la responsabilitat.
Els valors de la competitivitat i l’emprenedoria.
Els valors de l’individualisme i la jerarquia.

Correcte!

Jugant a nines s’aprèn a cuidar les altres persones, les persones més vulnerables de la llar, com són els nadons i les seves necessitats, que són moltes. I això porta implícit assumir moltes responsabilitats i una bona organització: preparar el menjar, banyar-lo/la, canviar-li la roba, tenir organitzada la seva habitació, etc.

Incorrecte!

Quan es juga amb nines s’aprèn a fer de mare i a tenir cura de les altres persones. Mai es jugarà de forma competitiva i individualista, sinó que serà un joc compartit i col·laboratiu.

Hi ha una gran quantitat de nines, com les Barbies i les Bratz, que conviden les nenes a:
Aprendre a detectar el sexisme i reclamar ser valorades per l’intel·lecte i no pel cos.
Aprendre com es fan els plànols d’un edifici.
Aprendre a ser guapes i sexis tot jugant a vestir-se i a maquillar-se com fan les dones adultes.

Correcte!

Aquestes nines representen el que una nena pot arribar a ser d’adolescent. No són nines que representin la infantesa, sinó l’etapa de l’adolescència, on aspectes com ser guapa, sexi i estar a l’última moda pel que fa a la roba i altres complements són essencials. I això és el que representen aquestes nines: la futura imatge de les nenes.

Incorrecte!

Creus realment que aquestes nines no emfasitzen la idea que l’aspecte físic i la roba que porten no és important? Són lletges, són grasses i no van a la moda? O tot el contrari?

Per jugar amb les nines, amb les cuinetes o amb les Barbies, es necessita…
Una habitació o un petit espai.
Un pati ben gros.
Tot el menjador de la casa.

Correcte!

Jugar amb una cuineta o amb nines està estretament relacionat amb la llar, amb la tranquil·litat i el recolliment. No cal córrer, no cal investigar ni explorar. Amb una petita cuineta es poden elaborar plats exquisits, i el cotxe i el vestidor de la Barbie no són de mida real. Per tant, amb una petita habitació en tenim més que suficient!

Incorrecte!

Si no és que tenim 20 cuinetes i la col·lecció sencera de totes les Barbies i els seus accessoris, no cal tot un menjador o un pati ben gros.

Quina professió/ofici podem relacionar amb el fet de jugar a nines?
Ser mecànica de cotxes.
Ser enginyera de ponts i camins.
Ser mestra o educadora infantil.

Correcte!

Quan es juga amb nines s’aprèn a educar-les i se’ls ensenyen aspectes importants del dia a dia, se’ls expliquen contes i històries imaginades, alhora que es té cura d’elles.

Incorrecte!

Malauradament, jugant a nines no s’aprèn mecànica ni quines són les peces que integren un motor. Però tampoc com construir una torre amb una base prou sòlida perquè aguanti els embats de l’enemic del superheroi.

Molt bé! Has acabat!

Has encertat 0 preguntes!