Ca | En | Es | Fr | Zh-hans

BLOG

Som el que fem: el Museu inclou la perspectiva de gènere

Som el que fem: el Museu inclou la perspectiva de gènere

El Museu del Joguet de Catalunya desenvolupa des de fa tres anys el projecte El joc de la innocència?, que integra l’equitat de gènere en tots els aspectes del Museu. Aquest projecte es desenvolupa amb l’assessorament de la sociòloga i agent d’igualtat Cristina Vila.

Aquest programa transversal s’ha concretat fins ara en els elements, els discursos i els continguts de la comunicació, així com en l’oferta d’activitats escolars del programa educatiu del Museu i en la creació i la programació de visites guiades per al públic general en què s’analitzen els mecanismes de transmissió de gènere al llarg de la història i, actualment, a través dels jocs i els joguets.

 

Quin paper han tingut els joguets en la meva vida?, visita conversada des de la perspectiva de gènere, ESO i Batxillerat.

 

Aquest any, amb la voluntat d’ampliar el projecte i aprofundir en aquest tema, s’han programat i realitzat diverses activitats i intervencions.

La primera és la incorporació d’un àmbit sobre la perspectiva de gènere a l’exposició permanent del Museu, que va quedar instal·lat el dia 8 de març. En aquest àmbit, amb el títol Joguets només per a nenes?, es mostren, des d’una visió crítica, joguets amb els quals tradicionalment jugaven les nenes i que estaven orientats a instruir-les en el paper socialment assignat de futures mares i en el manteniment de l’ordre familiar, però que també pretenien adaptar el seu cos als cànons de bellesa establerts. En aquest àmbit s’interpel·la directament els visitants per tal que es qüestionin si avui en dia han canviat els joguets dirigits a les nenes∗.

 

Detall de l’àmbit Joguets només per a nenes? de l’exposició permanent del Museu.

 

Igualment, el Museu va programar el dia 9 de març, en el marc del Dia de les Dones, la visita El joc de la innocència? Un passeig per la història del joc i dels joguets des d’una mirada de gènere, a càrrec de Cristina Vila. En aquesta visita el públic va descobrir que els jocs i els joguets, rere formats aparentment innocents, transmeten els valors i les idees que una cultura té sobre quines haurien de ser les relacions entre els nens i les nenes, qui té el poder i com es distribueixen els rols i els espais. La visita estava adreçada a tots els públics i inclosa amb l’entrada al Museu. Aquesta visita es repetirà el dia 12 d’octubre.

 

Un moment de la visita comentada.

 

En relació amb el projecte, es treballa en una exposició temporal. Així mateix, l’any vinent està previst incorporar a l’exposició permanent del Museu un àmbit de gènere des de la perspectiva dels nens.

 

 

∗ Aquestes tasques han estat possibles gràcies a la subvenció per al funcionament i activitats als museus de Catalunya, atorgada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, una part del fons de la qual prové de cabals de la Junta d’Herències de la Generalitat de Catalunya.

 

Share