Durant el primer trimestre de 2022 ingressà al Museu del Joguet de Catalunya la donació de la col·lecció particular de la família Gol-Sastre formada per un conjunt de 530 casetes en miniatura de la marca Lilliput Lane, aplegades per la família durant més de 20 anys. La família inicià aquesta col·lecció durant els seus viatges a la Gran Bretanya i Estats Units i l’afició d’Alfred Gol Jorba (el pare de la família) el va portar a formar part del club de col·leccionistes Lilliput Lane. La col·lecció es seguí incrementant notablement gràcies a les adquisicions que la família va fer al club oficial de col·leccionistes, amb seu a Gran Bretanya, així com a altres clubs de col·leccionistes amb seu als Estats Units.
Aquesta donació va permetre completar el fons de cases de miniatura del Museu, que estava format per 16 exemplars procedents de diverses donacions de col·leccions particulars. Val a dir que, al continent europeu, només el National Waterfront Museum al Museu Nacional de Gal·les a Swansea, té exemplars de Lilliput Lane als seus fons.
Lilliput Lane va ser fundada el 1982, dedicada a la producció de miniatures realistes de gran qualitat de cases, edificis patrimonials i monuments reals d’Anglaterra i Gal·les, tot i que puntualment va produir col·leccions d’altres llocs del món com Índia, Alemanya o Estats Units. A partir de l’estudi de les edificacions i monuments reals, l’empresa creava els models, efectuant tiratges de sèries limitades i numerades que incloïen certificat d’autenticitat. Els tiratges es realitzaven mitjançant emmotllat i els exemplars es pintaven a mà. L’empresa, per tal de assegurar la qualitat de les seves creacions, va desenvolupar un material innovador (Amorphite) que permetia garantir l’adequada plasmació de tots els minuciosos detalls de cada model. L’empresa comptava amb un club oficial de col·leccionistes que permetia a les persones que eren membres accedir a la compra d’exemplars exclusius, així com l’assistència a trobades i fires en les que es trobaven a la venda exemplars de sèries molt limitades, creats especialment per a l’esdeveniment. Lilliput Lane produïa els seus exemplars segons sèries: cases patrimonials britàniques, castells anglesos i gal·lesos, monuments britànics, jardins patrimonials anglesos, sèrie Beatrix Potter (la popular escriptora de llibre infantils), entre molts altres.
L’ingrés de la col·lecció va implicar la realització del projecte d’inventari i documentació, que va incloure l’inventari i catalogació, siglat, documentació i digitalització a la base de dades del Museu del Joguet de Catalunya amb el programari Museumplus informant els camps necessaris segons preveu l’actual normativa (Número de registre únic i correlatiu a cadascun dels objectes, Classificació genèrica, Nom de l’objecte, Títol/ nom propi, Autors/ participants, Datació, Lloc de procedència, Dimensions i pes, Material i tècnica, Precisions geogràfiques, Inscripcions, Museu dipositari, Ubicació actual, Ubicació habitual, Fitxa o conjunt, Història de l’objecte, Descripció de l’objecte, Bibliografia, Propietaris anteriors, Col·lecció de procedència, Forma d’ingrés, Font d’ingrés, Data d’ingrés, Fitxa introduïda per i data, Context utilització, Estat de conservació, Nombre exemplars). Al camp Descripció de l’objecte es va informar de la casa, el monument o l’element patrimonial representat, aportant també la cronologia, localitat i país de l’original, per tal de contextualitzar l’exemplar. Així mateix es va fer constar el número de sèrie i el número del certificat d’autenticitat, si acompanyava l’exemplar. Es van efectuar els registres del 125187 al 125716.
El siglat de cada objecte es va fer seguint els estàndards de conservació preventiva i d’acord amb les característiques del material. Seguidament es van fer les imatges necessàries per a l’adequada identificació i referenciació de l’objecte amb el núm. de registre i es van introduir al programari. Finalment es va procedir al condicionament dels exemplars i embalatge de tot el conjunt a caixes de polietilè d’alta densitat norma Europa sense nanses passants, la seva codificació i posterior introducció d’aquesta codificació al programari, així com la ubicació.
Aquest projecte ha estat possible gràcies a la subvenció d’enguany d’inventari i documentació dels béns culturals que integren els museus catalans del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.