Ca | En | Es | Fr | Zh-hans

BLOG

Entre vitrines: revisió de la documentació d’autoria dels exemplars del fons del Museu de vint-i-cinc fabricants catalans, de la Catalunya Nord i el País Valencià.

Entre vitrines: revisió de la documentació d’autoria dels exemplars del fons del Museu de vint-i-cinc fabricants catalans, de la Catalunya Nord i el País Valencià.

Durant el darrer trimestre de 2024 s’ha portat a terme la revisió de la documentació dels exemplars de jocs i joguets dels principals fabricants de Catalunya, de la Catalunya Nord i del País Valencià que formen part de les col·leccions del Museu.

Els fons del Museu del Joguet de Catalunya estan formats, principalment, per jocs i joguets de fabricació industrial de finals del segle XIX fins a l’actualitat. Així doncs, la documentació i revisió de l’autoria, incorporant els resultats de les darreres investigacions, esdevé crucial per tal de documentar adequadament els objectes que conformen les col·leccions.

 

 

Actualment, a la base e dades del programari de gestió de les col·leccions (Museumplus), hi ha recollides 886 fitxes d’autoria i fabricants. Aquest projecte ha implicat la revisió completa de la fitxa documental dels 25 fabricants catalans més destacats, així com de la Catalunya Nord i del País Valencià, actius entre 1897 i l’actualitat. Els fabricants catalans van ser: Nic, Skob i Stuk, Palouzié Juguetes, Editorial Paluzie, Novedades Poch, Juguetes Borràs, Sallent Hermanos/Educa Sallent, Educa Borràs, Exin, taller Ortelli, Seix & Barral, Luís Congost, Lanco Toys, Juegos Crone, Airgam, Comansi, Josep Capell, Baldomer Casanellas, Antoni Penas i Anguplas. De la Catalunya Nord va ser Bella i del País Valencià Payá/ Payá Hermanos S.A. i Rico S.A. Així mateix es va revisar Dinky Toys, de Gran Bretanya, atesa la importància d’aquest fabricant i la seva rellevància en el conjunt de col·leccions del Museu.

 

   

 

En tots els casos, la revisió ha estat exhaustiva, abastant tots els camps de la fitxa autors/participants del mòdul col·leccions del programari, que inclou la fitxa de cada fabricant i la seva biografia i història, entre altres. Així mateix els camps de la fitxa documental general que involucren la informació a partir de la del fabricant que han estat la cronologia, el lloc de procedència i les precisions geogràfiques amb el lloc d’execució i les precisions a la localitat d’execució, que han implicat un total de 2.316 fitxes.

 

Aquest projecte ha estat possible gràcies a la subvenció 2024 d’inventari i documentació dels béns culturals que integren els museus catalans del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.