Ca | En | Es | Fr | Zh-hans

Exposició temporal

Jugar amb la lluna. Cinquanta anys de l'arribada a la lluna

 

 

 

 

 

 

Astronautes/ Robots/ Naus de l'espai

Commemorem els cinquanta anys de l'arribada a la Lluna amb una exposició que mostra una selecció de jocs i joguets que es van produir a partir de l'inici de l'exploració de l'espai, primer, i de l'arribada a la lluna, després i fins a l'actualitat. Un dels àmbits de l'exposició està dedicat a LEGO® Star Wars, els jocs de construcció més populars de la famosa saga. 

A partir de 1950, els avenços de la ciència i la tècnica, l’exploració de l’espai per part de la Unió Soviètica i dels Estats Units, així com l’aposta del sector audiovisual pel gènere de ciència-ficció, van fer que la indústria del joguet reflectís aquest món espacial. A més a més, la generalització del plàstic va permetre abaratir els costos dels joguets i crear-ne amb formes inspirades en els vehicles que viatjaven a l’espai.

A la Lluna (amb un cove)

Neil Armstrong va trepitjar la lluna el 21 de juliol de 1969. Complia un somni antiquíssim de la humanitat: conquerir aquell cercle majestuós i resplendent que, nit rere nit, mentre perd o guanya una llesca, ens incita a badar, somiar i fer cabòries.

Des de molt abans, però, tots ens havíem imaginat uns paisatges lunars extraordinaris. Els coneixíem gràcies als relats fantàstics de Llucià de Samosata, Cyrano de Bergerac, Jules Verne, H.G. Wells o Arthur C. Clarke. També pels films de Mèliés, Fritz Lang i Stanley Kubrick. I pels còmics de Superman, Tintin i els 4 Fantàstics, on havíem descobert els misteris de la cara oculta.

Els joguets, es clar, també s’havien amarat d’aquesta fascinació celeste. No és estrany, doncs, que amb l’ajut de lents, ninots i disfresses; fitxes, taulers i cromos; retallables, vehicles i peces de Lego, ens convertíssim en astrònoms de balconada, científics bojos de safareig o astronautes de galeria i terrat, mentre construíem colònies ultragalàctiques per jardinets, solars i places.

La imaginació, per sort, és immune a la tirania de la llei de la gravetat. Quan s’enlaira, no hi ha ningú que l’aturi. Per això, si voleu emular la gesta de Neil Armstrong, us convidem a fer-la servir. Només necessitareu un cove imaginari. L’haureu d’anar omplint amb els records, la sorpresa o les reaccions que us provoquin els ninots, les fotos, els jocs, les revistes i els objectes d’aquesta mostra. Si ho feu bé, podreu tornar a casa carregats amb un bon tros de lluna.

Sebastià Roig

Activitats paral·leles a l'exposició: 

Es va arribar a la lluna?. Conferència a càrrec de Pere Guerra, director de l'Observatori d'Albanyà. 5 de juliol

La Lluna en un cove. Celebrem els 50 anys de l'arribada a la Lluna amb una visita nocturna al Museu. 20 de juliol

Amb la col·laboració de: 

     

Públic: General

Tipologia: Exposició

 Del 18/06/2019 al 01/09/2019
 Horari d'apertura del museu
 Sala Oberta
Entrada gratuïta
 Idiomes: Català
 Dossier de premsa