Ca | En | Es | Fr | Zh-hans

BLOG

Som el que fem: el cercle virtuós

Som el que fem: el cercle virtuós

Els museus han de ser sensibles a la realitat social de la comunitat. Un dels reptes més importants és garantir l’accés real al museu i als seus recursos a tots els ciutadans amb necessitats especials.

En aquest sentit, el Museu del Joguet de Catalunya a Figueres, juntament amb la Fundació ALTEM, desenvolupa des de fa dos anys un programa específic adreçat a impulsar i a afavorir l’autonomia personal, les habilitats socials i el foment del reconeixement per part de la societat de les persones amb discapacitat intel·lectual.

La Fundació ALTEM és l’entitat de referència en l’atenció de persones amb discapacitat intel·lectual a la comarca de l’Alt Empordà. Ofereix serveis ocupacionals, laborals, d’habitatge i de lleure a les persones que atén, amb l’objectiu de millorar-ne la qualitat de vida, afavorint i promovent serveis que garanteixin els recursos necessaris per a la seva integració tant social com laboral. Un dels aspectes que es treballen des dels Serveis Socials de la Fundació ALTEM són els tallers de teràpia ocupacional, adreçats a potenciar les capacitats de les persones ateses. Les creacions i les manualitats efectuades en aquests tallers són el millor testimoni de les capacitats i la creativitat d’aquestes persones.

El Museu del Joguet de Catalunya a Figueres inclou en la programació estable d’activitats adreçades al públic familiar alguns dels tallers que la Fundació ALTEM desenvolupa com a teràpia ocupacional. En aquests tallers, diverses de les persones ateses, juntament amb els educadors i educadores de la Fundació ALTEM, imparteixen un taller dirigit al públic general. Durant l’activitat, els participants dels tallers de teràpia ocupacional d’ALTEM realitzen tasques de suport amb els seus educadors i educadores, col·laboren en la demostració dels processos que es realitzen i expliquen els coneixements adquirits al públic familiar. La dinàmica del taller és similar a la d’altres tallers creatius familiars del Museu, en els quals els infants, juntament amb la família, aprenen els processos tècnics i elaboren la seva pròpia creació.

L’activitat fa partícip de la vida del Museu el col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual: fomenta la seva participació i integració en la comunitat, i contribueix al reconeixement per part de la societat de les seves capacitats. Per als infants és una experiència enriquidora, en la qual persones amb altres capacitats els expliquen el que són capaços de fer, col·laborant junts en el procés creatiu.

 

Share